Doet jouw kind mee aan het Nationaal Schoolontbijt?

In de ontbijtweek van 11 t/m 15 november ontbijten kinderen in heel Nederland weer samen met hun meesters en juffen gezond en gezellig in de klas. In deze feestelijke ontbijtweek willen we het belang van gezond ontbijten onder de aandacht brengen met als droom een gezond ontbijt, elke dag en voor ieder kind. Houd onze website en facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws!

Over het Nationaal Schoolontbijt

Wat zit er in het ontbijtpakket?

Ieder jaar een gezond ontbijtpakket volgens de richtlijnen van het Voedings­centrum.

Aandacht voor allergieën en intoleranties

Lees hier hoe we rekening houden met veel voorkomende allergieën en intoleranties.

Spelenderwijs gezond ontbijten

Met speciaal lesmateriaal leren de kinderen alles over hun ontbijt en een gezonde start van de dag.

Jong geleerd is oud gedaan!

Gezond eten wordt al op jonge leeftijd aangeleerd en jij als ouder hebt daarin een centrale rol: goed voorbeeld doet volgen! Ontbijten is onderdeel van gezond eetgedrag. Kinderen hebben (net als jij) energie nodig om op gang te komen en na een gezond ontbijt kunnen ze zich beter concentreren op school. Samen de dag beginnen met een ontbijt is niet alleen heel gezellig. Je geeft gelijk het goede voorbeeld. Aan tafel is de beste plek om te ontbijten. Veel beter dan voor de TV! Als een kind eten associeert met gezelligheid, wordt eten makkelijker.

Bovendien zijn we voor de TV niet alleen bezig met eten, waardoor we gemakkelijker te veel eten. Ook langzaam eten en goed kauwen is heel belangrijk. Anders ben je gelijk vergeten dat je hebt ontbeten. Neem daarom de tijd om te ontbijten en probeer vaste tijden aan te houden. Door regelmaat in te bouwen voorkom je dat kinderen tussen de maaltijden door trek krijgen. Moeite met opstaan? Maak het ontbijt dan ’s avonds klaar en bewaar het in de koelkast. Dat scheelt tijd, maar geeft je alsnog de voordelen van gezellig samen ontbijten!

5 redenen waarom gezond ontbijten zo belangrijk is

De dag starten met een gezond ontbijt: waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Beginnen met een ontbijt geeft je vijf voordelen. Dit zijn de vijf eenvoudige vuistregels om ze te onthouden.

Ontbijten geeft je energie
Ontbijten levert voedings­stoffen
Ontbijten helpt de stoelgang
Ontbijten houdt je gezond
Ontbijten is lekker en gezellig

Gezond ontbijten doe je zo


1. Kies genoeg uit elk vak van de Schijf van Vijf en voilà: een gezond ontbijt!

2. Niet altijd zin in hetzelfde? Wissel lekker af tussen volkorenbrood en yoghurt met havermout en fruit.

3. Zoet en toch gezond? Beleg brood eens met aardbeien of plakjes kiwi en banaan.

4. In kleine stapjes gezonder? Verruil je witte boterham voor een bruine of bruin voor volkoren!

5. Fris aan het ontbijt? Iedereen kikkert op van frisse tomaatjes of schijfjes komkommer.

Aandacht voor allergieën

Elk jaar proberen we voor alle kinderen een lekker, gezond en divers ontbijt op tafel te zetten. De scholen ontvangen een standaard ontbijtpakket, waarbij rekening is gehouden met veel voorkomende allergieën en intoleranties. We zorgen voor voldoende variatie, zodat ook kinderen met een voedselallergie of –intolerantie voldoende keuze hebben om gezellig en gezond mee te ontbijten. Meer informatie over de producten en allergenen vind je op de pagina over het ontbijtpakket en de pagina over allergieën.

Bij het samenstellen van het ontbijtpakket gaan we uit van controleerbare risico’s, want allergenen helemaal ontwijken is helaas niet mogelijk. Je kunt natuurlijk altijd met de school overleggen over hoe er omgegaan wordt met de allergieën om zeker te zijn dat alle voorbereidingen getroffen worden (voldoende schone bakjes, kruisbesmetting voorkomen, etc.). Voorafgaand aan de ontbijtweek krijgen alle ouders een informatiebrief, waar de specifieke producten van het ontbijtpakket nog eens worden genoemd.

Ouderbrieven 21e editie Nationaal Schoolontbijt

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over het Nationaal Schoolontbijt? Kijk dan snel op onze pagina met veelgestelde vragen. Vind je geen antwoord op jouw vraag? Je kunt contact met ons opnemen via info@schoolontbijt.nl.