Aandacht voor allergenen

Het Nationaal Schoolontbijt wil natuurlijk een feest zijn voor alle kinderen. Ook voor kinderen met een voedselovergevoeligheid. Bij het samenstellen van ons ontbijtpakket houden we daarom rekening met veel voorkomende allergieën en intoleranties. Zo is het Nationaal Schoolontbijt voor alle kinderen een feestje!

Het ontbijtpakket

We willen natuurlijk voor alle kinderen een lekker, gezond en divers ontbijt op tafel te zetten. De scholen ontvangen een standaard ontbijtpakket, waarbij rekening is gehouden met veel voorkomende allergieën en intoleranties.

We zorgen voor voldoende variatie, zodat ook kinderen met een voedselallergie of –intolerantie voldoende keuze hebben om gezellig en gezond mee te ontbijten. Benieuwd wat er allemaal in het ontbijtpakket zit? Kijk snel hier!

Coeliakie (glutenintolerantie) en tarwe-allergie

Voor kinderen met coeliakie (glutenintolerantie) is er glutenvrij brood te bestellen. Check gerust bij de school of er glutenvrij brood besteld is. Vergeten? De school kan nog tot en met 24 september glutenvrij brood bestellen. Het glutenvrije brood wordt gebakken door Bakker Leo en is ook tarwe-, lactose-, pinda- en notenvrij. Meer weten over dit brood? Kijk dan op deze pagina.

Bekijk ook de checklist “glutenvrij meedoen” van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Lactose-intolerantie en koemelkallergie

Niet voor iedereen is een glaasje melk of schaaltje yoghurt een optie, bijvoorbeeld voor kinderen met een lactose-intolerantie of koemelkallergie. Daarom zit er ook thee in het pakket. En een glaasje water is ook erg lekker en gezond! Bekijk goed de allergenen-informatie van het brood, de volkoren MatzeCrackers zijn wel mogelijk.

Noten/pinda-allergie

Ook voor kinderen met een noten- of pinda-allergie is er voldoende keuze bij het Nationaal Schoolontbijt. Het volkorenbrood en de -bolletjes kunnen sporen van noten (amandel en hazelnoot) bevatten. Voor de kinderen met notenallergie zijn er volkoren MatzeCrackers of kan glutenvrij bruin brood besteld worden. En het is verstandig de 100% pindakaas en crunchy muesli niet op tafel te zetten in klassen van kinderen met een noten/pinda-allergie.

Kippenei

Eieren kunnen in veel soorten levensmiddelen zijn verwerkt. Gelukkig is er voldoende keuze in het ontbijtpakket. Het gekookte ei en het glutenvrije bruin brood vallen af voor kinderen met een kippenei-allergie. Het volkorenbrood en de -bolletjes kunnen sporen van ei bevatten.

Sporen van

Sommige producten kunnen sporen bevatten van bepaalde allergenen, zoals lupine, ei, soja of sesam. Informatie per product vind je op de pagina van het ontbijtpakket of kijk op de website van de productpartner.