Aandacht voor allergieën

Het Nationaal Schoolontbijt wil natuurlijk een feest zijn voor alle kinderen. Ook voor kinderen met een voedselallergie. Bij het samenstellen van ons ontbijtpakket houden we daarom rekening met veel voorkomende allergieën en intoleranties. Zo is het Nationaal Schoolontbijt voor alle kinderen een feestje! We zijn volop bezig met het samenstellen van het ontbijtpakket voor de 20e editie van de ontbijtweek. Onderstaande informatie zal daarop worden afgestemd en kan dus nog wijzigen.

Het ontbijtpakket

We willen natuurlijk voor alle kinderen een lekker, gezond en divers ontbijt op tafel te zetten. De scholen ontvangen een standaard ontbijtpakket, waarbij rekening is gehouden met veel voorkomende allergieën en intoleranties. We zorgen voor voldoende variatie, zodat ook kinderen met een voedselallergie of –intolerantie voldoende keuze hebben om gezellig en gezond mee te ontbijten. Benieuwd wat er allemaal in het ontbijtpakket zit? Kijk snel hier!

Coeliakie (glutenintolerantie) en tarwe-allergie

Voor kinderen met coeliakie (glutenintolerantie) is er glutenvrij brood te bestellen. Dat kan de school doen bij de inschrijving. Check gerust bij de school of er glutenvrij brood besteld is. Vergeten? De school kan nog tot 18 september glutenvrij brood bestellen. Het glutenvrije brood wordt gebakken door Bakker Leo en is ook tarwe-, lactose-, pinda- en notenvrij. Meer weten over dit brood? Kijk dan op deze pagina.

Lactose-intolerantie en koemelkallergie

Niet voor iedereen is een glaasje melk of schaaltje yoghurt een optie, bijvoorbeeld voor kinderen met een lactose-intolerantie of koemelkallergie. Daarom zit er ook thee in het pakket. En een glaasje water (met een schijfje komkommer) is ook erg lekker en gezond! Het volkorenbrood van de ALDI bakker bevat geen melk en ook de MatzeCrackers zijn vrij van lactose.

Noten/pinda-allergie

Ook voor kinderen met een noten- of pinda-allergie is er voldoende keuze bij het Nationaal Schoolontbijt. Alleen de volkorenkrentenbolletjes kunnen sporen van noten bevatten. Verder komen er geen noten en pinda’s voor in het ontbijtpakket.

Kippenei

Eieren kunnen in veel soorten levensmiddelen zijn verwerkt. Gelukkig is er voldoende keuze in het ontbijtpakket. Alleen het gekookte ei en het glutenvrije brood vallen af voor kinderen met een kippenei-allergie.

Sporen van

Sommige producten kunnen sporen bevatten van bepaalde allergenen, zoals soja of sesam. Informatie per product vind je op de pagina van het ontbijtpakket.