Het Nationaal Schoolontbijt

De droom: een gezond ontbijt, elke dag en voor ieder kind 

In de ontbijtweek van het Nationaal Schoolontbijt van 11 - 15 november 2024 schuiven kinderen in heel Nederland op school aan tafel voor een gezond ontbijt en een leuke les over de beste start van de dag. Zo leren kinderen op een feestelijke manier hoe belangrijk het is om elke dag gezond te ontbijten.   

Het Nationaal Schoolontbijt richt zich op basisschoolleerlingen en op middelbaarschool leerlingen (brugklas). Dit initiatief biedt lessen (toegespitst op niveau) over gezond ontbijten zodat kinderen spelenderwijs leren en ervaren wat het belang is van een gezond ontbijt.  

Tijdens de ontbijtweek, ontbijten de kinderen middels een fysiek ontbijt in de klas. Hierdoor krijgen kinderen de kans om anders te ontbijten dan ze wellicht gewend zijn. Er staan bijvoorbeeld andere producten op tafel dan thuis, en tegelijkertijd kunnen ze leren van klasgenoten (zien eten doet eten). De ontbijtochtend draait volledig om een gezond en compleet ontbijt, waarbij meerdere gezonde productgroepen worden aangeboden; groente, fruit, volkoren, halfvolle zuivel et cetera.  

Dat maakt het Nationaal Schoolontbijt een compleet initiatief: leren over een gezond ontbijt én het ook ervaren. De focus ligt hierbij op kinderen maar ook ouders en leerkrachten ontvangen de boodschap.  

Het Nationaal Schoolontbijt kan elk jaar rekenen op brede steun van diverse samenwerkingspartners. Productpartners maken het Nationaal Schoolontbijt mede mogelijk door belangeloos bij te dragen met hun producten. Daarnaast heeft het Nationaal Schoolontbijt ook de steun van maatschappelijk partners als het Voedingscentrum, de Maag Lever Darm Stichting, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en JOGG en de Gezonde School  

Samen maken wij ons sterk om te laten zien hoe belangrijk een gezonde start van de dag is en werken we aan onze droom: een gezond ontbijt, elke dag en voor ieder kind.  

Heb je het Ontbijtlied al gehoord? Klik hier voor het ontbijtlied