Gezond ontbijten doe je zo

Gezond ontbijten hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn. We geven je een paar tips om gezond te ontbijten met je kind(eren) en om de juiste keuze te maken.  

  1. Gebruik de Schijf van Vijf en kies genoeg uit elk vak. Via deze tool van het Voedingscentrum zie je direct of een product wel of niet in de Schijf van Vijf past.   
  1. Ontbijt gezamenlijk aan tafel, een gezellig moment om het goede voorbeeld te geven!   
  1. Neem de tijd en heb aandacht voor het ontbijt. Afleiding kan ervoor zorgen dat je gemakkelijk teveel eet. Bij het ontbijt geen schermtijd!   

Ontbijten met de Schijf van Vijf

Een gezond ontbijt bestaat uit ontbijtproducten uit de Schijf van Vijf. Dat kan van alles zijn. Volkorenbrood bijvoorbeeld, lekker belegd met halvarine, 30+ kaas, 100% pindakaas en/of plakjes groente, fruit of ei. Ter afwisseling een schaaltje halfvolle yoghurt met een handje ongezouten noten of fruit (of allebei!) of een bakje havermoutpap met stukjes appel. Iets te drinken erbij, bijvoorbeeld halfvolle melk, thee zonder suiker of water. Er zijn zoveel gezonde keuzes! Lees er hier meer over.  

Een paar praktische tips:  

  1. Niet altijd zin in hetzelfde? Wissel lekker af tussen volkorenbrood en halfvolle melk met havermout en fruit. En kies de ene dag voor een glas thee zonder suiker en de andere dag voor water.  
  1. Maak kleine stapjes naar een gezonder ontbijt. Verruil je witte boterham voor een bruine, en bruin voor volkoren. Van pindakaas naar 100% pindakaas, van roomboter naar halvarine en van eiersalade naar plakjes ei. Elk stapje telt!  
  1. Zoet en toch gezond? Beleg brood eens met aardbeien of ander (seizoens)fruit.   
  1. Fris aan het ontbijt? Iedereen kikkert op van frisse tomaatjes of schijfjes komkommer. Lekker op 30+ kaas of hummus.  

Jong geleerd is oud gedaan!

Gezond eten wordt al op jonge leeftijd aangeleerd en jij als ouders hebt daarin een centrale rol: goed voorbeeld doet volgen! Ontbijten is onderdeel van gezond eetgedrag. Kinderen hebben (net als jij) energie nodig om op gang te komen. Na een gezond ontbijt kunnen ze zich beter concentreren op school.  

Samen de dag beginnen is een mooi moment om het goede voorbeeld te geven. Moeite met opstaan? Maak het ontbijt dan ’s avonds klaar en bewaar het in de koelkast. Dat scheelt tijd, maar geeft je alsnog de voordelen van gezellig samen ontbijten!  

Gezellig ontbijten doe je het best aan tafel

Naast ontbijten met gezonde ontbijtproducten is het ook belangrijk hoe je ontbijt en waar je dat doet. Uit de Ontbijtmonitor blijkt dat 4 op de 10 kinderen tijdens het ontbijt meer aandacht heeft voor een schermpje, bijvoorbeeld een smartphone of de TV, dan voor het ontbijten. Teveel afleiding kan ervoor zorgen dat je makkelijker te veel eet of niet goed registreert dat je aan het eten bent. Gezellig ontbijten doe je daarom het beste aan tafel, met aandacht voor elkaar en het ontbijt! 

Neem de tijd voor het ontbijt

Het is belangrijk om de tijd te nemen voor je ontbijt, en met aandacht te eten. Eet daarom niet te snel en probeer goed te kauwen. Anders ben je gelijk vergeten dat je hebt ontbeten. Het kan helpen om vaste tijden voor het ontbijt aan te houden. Daarmee bouw je ook aan regelmaat en voorkom je dat kinderen tussen de maaltijden door trek krijgen.  

Op zoek naar meer informatie?

Waarom ontbijten zo belangrijk is

Voedingscentrum over ontbijten

5 redenen waarom gezond ontbijten zo belangrijk is

De dag starten met een gezond ontbijt: waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Beginnen met een ontbijt geeft je vijf voordelen. Dit zijn de vijf eenvoudige vuistregels om ze te onthouden.

Ontbijten geeft je energie
Ontbijten levert voedings­stoffen
Ontbijten helpt de stoelgang
Ontbijten houdt je gezond
Ontbijten is lekker en gezellig

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over het Nationaal Schoolontbijt? Kijk dan snel op onze pagina met veelgestelde vragen. Vind je geen antwoord op jouw vraag? Je kunt contact met ons opnemen via info@schoolontbijt.nl.