Edities

Duik in de geschiedenis van het Nationaal Schoolontbijt!

2023

De 21e editie van het Nationaal Schoolontbijt werd vandaag officieel geopend door astronaut André Kuipers in de Space Expo in Noordwijk. Het Nationaal Schoolontbijt vraagt in deze week aandacht voor het belang van een goed ontbijt maar onderstreept vooral ook het belang van educatie zodat kinderen leren waar een gezond ontbijt uit bestaat en waarom ontbijten belangrijk is. Tijdens deze week ontbijten 300.000 kinderen van ongeveer 1.700 scholen in Nederland gezamenlijk op school. Dit jaar staat het thema ‘Een Vliegende Start’ centraal, wat naadloos aansluit op de educatieve missie van het Nationaal Schoolontbijt. Het Nationaal Schoolontbijt heeft als voornaamste doel om kinderen bij te brengen wat een gezond ontbijt precies betekent en waarom dit van essentieel belang is.

2022

De 20e editie van het Nationaal Schoolontbijt geopend door paralympisch tenniskampioen Esther Vergeer in Burgers’ Zoo in Arnhem. Speciaal voor deze ontbijtweek werd er een (digitale) Ontbijtkrant gemaakt boordevol spelletjes, recepten en informatie over een gezond ontbijt. Tijdens deze week ontbijten 400.000 kinderen van ongeveer 2.000 scholen in Nederland. En dat is hard nodig, aangezien kinderarmoede in Nederland stijgt* en daarmee ook het risico dat meer kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Om ervoor te zorgen dat alle basisschoolkinderen in Nederland starten met een gezond ontbijt op school, wil het Nationaal Schoolontbijt in samenwerking met haar productpartners het evenement opschalen en het hele jaar door ontbijt aanbieden aan kinderen die dit nodig hebben.

2021

De 19e editie van het Nationaal Schoolontbijt werd geopend in de Rotterdamse Kuip door presentator Klaas van Kruistum met een officiële aftrap verzorgd door voetballer Soufiane Touzani. Speciaal voor deze onbijtweek werd er een digitale Ontbijtkrant gemaakt boordevol spelletjes, recepten en informatie over een gezond ontbijt. Er valt namelijk veel te vertellen en te leren over gezond ontbijten. Het thema van dit jaar was: ‘Altijd een gezond ontbijt’.

2020

Ook dit jaar was het Nationaal Schoolontbijt weer een feestje. Een half miljoen kinderen op 2.250 scholen deden met ons mee en begonnen de dag met een gezond ontbijt. Vanzelfsprekend met een gevarieerd ontbijtpakket en vrolijke placemats, maar ook met splinternieuw lesmateriaal, een boek over Kolletje, het meisje met de toversokken, en voor de oudere kinderen een gaaf doe-boek. Speciaal voor deze editie maakten we een ontbijtjournaal met ambassadrice Jessica Mendels en Bas Muijs. NSO Start ging in première tijdens de officiële opening op basisschool De Wilgetoren in Hilversum. Een mooi begin van de ontbijtweek!

2019

Op maandag 4 november openden we de ontbijtweek officieel. Traditiegetrouw met een ontbijt op een bijzondere plek met bijzondere mensen. Dit jaar deden we dat in Het Koninklijk Concertgebouw. Het Koninklijk Concertgebouworkest liet kinderen op het podium het verschil voelen tussen rustig en gehaast ontbijten. De muziek slaat de maat! En er was een bijzonder gastoptreden van Willeke Alberti, vriend van Het Vergeten Kind.

2018

Aan boord van Raderstoomboot De Majesteit in Rotterdam opende dj Nicky Romero de 16e editie van het Nationaal Schoolontbijt. Dit jaar droeg het educatieve ontbijtevenement het thema: ‘Een feestje voor iedereen!’. In 2018 schoven een half miljoen kinderen op 2.500 basisscholen aan een gezond en gezellig ontbijt. En maar liefst 270 burgemeesters ontvingen een schoolklas in hun stadhuis. Het bijzondere Binnenhofontbijt met kinderen en Kamerleden vond plaats in het Atrium van het Haagse stadhuis en op vrijdag sloot de burgemeester van Maastricht de ontbijtweek af. 

2017

Gezond ontbijten is geen kunst! Dat was het thema van de jubileumeditie in 2017. De opening vond plaats in de Eregalerij van het Rijksmuseum, pal onder de Nachtwacht. Muzikaal omlijst door een koor van Kinderen voor Kinderen. Aan de ontbijtweek deden 2.900 basisscholen mee en maar liefst 270 burgemeesters! Het traditionele Binnenhofontbijt bracht een recordaantal Kamerleden samen in het Mauritshuis. Het Fries Museum in Leeuwarden was op vrijdag het decor voor het laatste Burgemeestersontbijt en de overhandiging van de cheque aan het Jeugdcultuurfonds: het goede doel dit jaar. Een editie om in te lijsten!

2016

Prinses Beatrix woont de opening bij van de 14e editie! Die is in de enorme plantenkas van de Hortus Botanicus in Leiden. Dit jaar genieten zo'n 520.000 kinderen op meer dan 2.700 scholen van een gezond ontbijt. Van placemats kunnen kinderen ontbijtmonsters vouwen met in hun bek allerlei ideeën voor buitenspelletjes. Het goede doel is dit jaar Jantje Beton. Kamervoorzitter Khadija Arib en Kamerleden ontbijten samen met kinderen in ProDemos op een steenworp afstand van het Binnenhof. Burgemeester Paul Depla sluit de week af op een kinderboerdij in Breda.

2015

Te midden van ontbijtende scholieren, boeren en boerinnen, schapen, geiten, kalfjes en kippen opent Linda de Mol de ontbijtweek in een historische boerderij van het Nederlands Openluchtmuseum. Zij geeft het startsein van een ontbijtweek op zo'n 2.600 scholen. Nieuw is dat er dit jaar in het ontbijtpakket ook groente zit: lekkere frisse komkommers. En sinds dit jaar zijn we officieel ambassadeur van Gezonde School. Het Binnenhofontbijt vind plaats in de Noenzaal van de Eerste Kamer, waar Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en presentator Klaas van Kruistum de kinderen helpen om Kamerleden het hemd van het lijf te vragen.

2014

Madurodam is het decor voor de start van de 12e ontbijtweek op zo'n 2.500 scholen. Hier laten we zien dat heel Nederland ontbijt met tafels vol bijzondere beroepen: artsen, politieagenten, brandweerlieden, piloten, sporters, bakkers.. Onder leiding van Xander de Buisonjé spelen kinderen een ontbijtquiz en plaatsen ze een ontbijtminiatuurtje in het park. Bij het Binnenhofontbijt helpt verslaggever Frits Wester de kinderen met het stellen van vragen aan Kamerleden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb sluit de week af in de nieuwe Markthal in Rotterdam. Namens 225 burgemeesters overhandigt hij daar een cheque aan Make-A-Wish Nederland.

2013

Een wervelend ontbijtconcert in Beeld en Geluid op het Hilversumse Mediapark luidt de 11e editie in van het Nationaal Schoolontbijt. Marco Borsato, ambassadeur van War Child, en The Voice Kids-winnares Laura van Kaam tellen daar af, samen met 170 basisschoolleerlingen. Dit jaar doen ruim 400.000 kinderen op 2.000 scholen mee aan de ontbijtweek. En 200 burgemeesters ontvangen voor het eerst een schoolklas uit hun gemeente voor een ontbijt op het Stadhuis. Het Binnenhofontbijt in de Ridderzaal is dit jaar drukbezocht. En we delen op scholen, bij bakkers en in supermarkten een speciale Ontbijtkrant uit voor ouders én kinderen.

2012

De 10e editie van het Nationaal Schoolontbijt, met meer dan een half miljoen kinderen op zo'n 2.500 scholen, krijgt een koninklijk randje. Op een school in Leidschendam schuift Prinses Máxima aan bij het ontbijt. Samen met Willem-Alexander vormt zij het beschermpaar van het Oranje Fonds, ons goede doel dit jaar. De ontbijtweek wordt officieel geopend in een balzaal van Paleis Soestdijk, waar scholieren en senioren samen ontbijten en gezelschapsspelletjes spelen. De Statenpassage van de Tweede Kamer is de bijzondere plek voor het Binnenhofontbijt met Kamerleden en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

2011

Met een speciaal ontbijtlied opent Rachel, winnares van het Junior Songfestival, de week van Nationaal Schoolontbijt. Dat doet ze in Corpus, het museum in de vorm van een mens waar kinderen de werking van hun lichaam kunnen beleven. Aan de ontbijtweek doen zo'n 2.500 scholen mee. Op Telekids kunnen kinderen kijken naar een speciaal programma over het ontbijtevenement en ouders ontdekken met een online test wat voor ontbijtmama of -papa ze zijn. Voor scholen is er nieuw lesmateriaal, waaronder een interactieve speelfilm voor het digibord. Bij het Binnenhofontbijt reageren Kamerleden en kinderen met stemkastjes op stellingen.

2010

Een goed ontbijt geeft energie. Kinderen en topsporters, ambassadeurs van het goede doel Right To Play, laten bij de opening zien hoeveel kracht die energie geeft. Na een ontbijt in een historische trein trekken zij in het Utrechtse Spoorwegmuseum een zware locomotief van zijn plek. Dat is het startsein voor de ontbijtweek op 2.500 basisscholen. Op sommige scholen geven ambassadeurs van Right To Play sportieve ontbijtclinics. In het hart van het gebouw van de Tweede Kamer verwelkomt Kamervoorzitter Gerdi Verbeet kinderen en Kamerleden bij het Binnenhofontbijt. Aan tafel raken ze met elkaar in gesprek over eten en bewegen.

2009

'Samen ontbijten = TOP!' Onder die noemer vindt de 7e editie van Het Nationaal Schoolontbijt plaats op 2.500 scholen met ruim 540.000 kinderen. In het topje van de Euromast trapt Sven Kramer de week af. Samen met zijn grote schaatsvoorbeeld Johann Olav Koss. Zijn stichting Right To Play is dit jaar het goede doel van de ontbijtweek. Rotterdamse schoolkinderen en burgemeester Aboutaleb ontbijten met ze mee. Bij het Binnenhofontbijt maken we de resultaten van ons ontbijtonderzoek bekend: 1 op de 6 kinderen ontbijt niet of niet voldoende en in de grote steden is dat zelfs 1 op 3. Het onderstrepen van het ontbijt blijft dus belangrijk!

2008

Het Nationaal Schoolontbijt krijgt dit jaar nog meer steun. Ruim 2.200 scholen doen mee, leerkrachten geven het initiatief een 8 als rapportcijfer en ze bestellen massaal het lesmateriaal. Ook het Voedingscentrum en het Convenant Gezond Gewicht juichen het ontbijtevenement toe. Het goede doel is de Nationale Sportweek. Topschaatser Sven Kramer opent de ontbijtweek met een gezamenlijk ontbijt op een Utrechtse ijsbaan, waarna er natuurlijk een rondje wordt geschaatst. Het Binnenhofontbijt is dit jaar in de Statenpassage van de Tweede Kamer en minister Rouvoet van Jeugd en Gezin schuift aan bij de Haagse schoolklassen.

2007

In 2007 doen er maar liefst 2.000 scholen mee met bijna een half miljoen kinderen! Onder leiding van topschaatser Sven Kramer komen 12 oud-Olympiërs en 2 Amsterdamse schoolklassen samen in het Olympisch Stadion voor de opening. Na het ontbijt gaan ze met elkaar bewegen. Op het programma staan bijzondere sporten als Stokbroodhoogspringen en Boterhamhordenlopen. Dit jaar krijgt de Johann Cruyff Foundation een donatie van het Nationaal Schoolontbijt. En in Den Haag schuiven kinderen met Kamerleden aan de ontbijttafel in perscentrum Nieuwspoort om samen te laten zien hoe belangrijk een goed ontbijt is.

2006

In het Rotterdamse Wereldmuseum komen 100 schoolkinderen bij elkaar om de opening van het Nationaal Schoolontbijt te vieren. Dat doen ze met een optreden van zangeres Hind en natuurlijk met een groot gezamenlijk ontbijt. Tijdens dat ontbijt wordt er live geschakeld met ontbijtende kinderen in Afrika. Het Nelson Mandela Kinderfonds is namelijk in 2006 het goede doel dat kan rekenen op een donatie, samengebracht door de 1.500 deelnemende scholen in het hele land die een klein symbolisch bedrag voor de ontbijtjes betalen.

2005

Van Groningen tot Limburg en van Zuid-Holland tot Overijssel: in elke provincie doen nu basisscholen mee aan het Nationaal Schoolontbijt. In totaal happen op 1.100 scholen kinderen ’s ochtends samen in een broodje. Het Nationaal Schoolontbijt wordt een landelijk ontbijtevenement!

2004

In dit jaar doen er al 100 basisscholen mee. Bijna 25.000 leerlingen krijgen een ontbijtpakket én lesmateriaal om spelenderwijs te leren dat het ontbijt de beste start van de dag is. Maria van der Hoeven, Minister van OC&W, noemt het Nationaal Schoolontbijt 'een sympathiek initiatief!'.

2003

Het begint klein: een handvol bakkers maakt zich zorgen over het maatschappelijk probleem dat kinderen soms hun ontbijt overslaan of ongezond ontbijten. Vijf basisscholen doen mee met een proef, waarbij kinderen met hun juffen en meesters samen feestelijk ontbijten. Dat smaakt naar meer!