15e editie

2017: GEZOND ONTBIJTEN IS GEEN KUNST!

Elke dag gezond ontbijten: iedereen kan het! Daarom was ‘Gezond ontbijten is geen kunst!’ het thema van de 15e editie. Een ontbijtjubileum met meer scholen dan ooit! Van 6 tot en met 10 november 2017 gingen op 2.900 basisscholen in het hele land ruim een half miljoen kinderen samen gezond ontbijten op school. En in 270 stadhuizen en drie musea. Begin jij de dag ook lekker, gezond en gezellig? 

EEN GEZOND ONTBIJTPAKKET

Het uitgebreide pakket is elk jaar een schoolvoorbeeld van een gezond ontbijt. Vorig jaar met nog meer variatie in lekker brood, beleg, zuivel, groente, fruit en thee. Bakkers, supermarkten en verschillende partners maken dat samen mogelijk. Er viel dus veel te kiezen! Het ontbijtpakket voldoet aan de nieuwste richtlijnen van het Voedingscentrum. Dat is de garantie voor een gezonde start van de dag.

NIEUW LESMATERIAAL

Kinderen kregen niet alleen een gezond ontbijt, ze leerden ook alles over die gezonde start van de dag met allerlei lesmateriaal. Naast leuke animatiefilmpjes is er nu ook de online Ontbijtmeter. Met die Ontbijtmeter ontdekken kinderen uit de midden- en bovenbouw hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze het kunnen verbeteren. Voor de onderbouw is daar een eenvoudige versie van. De Ontbijtmeter maakt deel uit van het lespakket Lekker Fit!: een door Gezonde School erkende methode. Bij de Ontbijtmeter en de filmpjes vinden leerkrachten duidelijke lesbrieven en praktische printbare werkbladen. 

EEN HEEL GOED DOEL

Elk jaar kiest het Nationaal Schoolontbijt een goed doel dat draait om het welzijn en de gezondheid van kinderen. Vorig jaar was dat het Jeugdcultuurfonds. Het Jeugdcultuurfonds laat, samen met het Jeugdsportfonds, kinderen uit gezinnen waar minder geld is kunst, cultuur en sport beleven. Die missie past goed bij die van het Nationaal Schoolontbijt om ieder kind gezond te laten ontbijten. En dit goede doel paste natuurlijk fantastisch bij het thema: ‘Gezond ontbijten is geen kunst!’. De donatie aan het Jeugdcultuurfonds kwam tot stand door de symbolische bijdrage van gemeenten die deelnemen aan Het Nationaal Schoolontbijt. 

ONTBIJTEN ONDER DE NACHTWACHT

Ook vorig jaar openden we de ontbijtweek op maandag. Traditiegetrouw met een ontbijt op een bijzondere plek met bijzondere mensen. Deze jubileumeditie trapten we wel heel opvallend af: met een ontbijt in de Eregalerij van het Rijksmuseum, onder de Nachtwacht! Op maandagochtend 6 november schoven kinderen aan tafel tussen beroemde oude meesters. En omdat kunst meer is dan schilderijen, trakteerden we de scholieren ook nog op een muzikale omlijsting van hun ontbijt!

BURGEMEESTERS ONTBETEN MEE

Kinderen ontbeten niet alleen op scholen in het hele land, maar ook in gemeentehuizen. Schoolklassen trakteerden dan hun burgemeester op een ontbijtje in de werkkamer of de raadszaal. Aan tafel wisselden de burgemeesters en hun jongste burgers van gedachten over alles wat ze bezighoudt. Veel burgemeesters betalen symbolisch voor hun ontbijt met een bijdrage aan ons goede doel dit jaar: het Jeugdcultuurfonds. Vorig jaar ontvingen maar liefst 270 burgemeesters een schoolklas!

BIJZONDER BINNENHOFONTBIJT

Kinderen die met leden van de Eerste en Tweede kamer ontbijten is op woensdag in de ontbijtweek inmiddels vaste prik. Vaak zelfs met een Kamervoorzitter, staatssecretaris of minister. En altijd in de buurt van het Binnenhof. Vorig jaar -met het thema ‘Gezond ontbijten is geen kunst!’- waren we op woensdag 8 november te gast in het Mauritshuis. In de Gouden Zaal bedachten kinderen en Kamerleden gouden tips om beter te ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt maakte toen ook de resultaten bekend van actueel onderzoek naar ontbijtgedrag. 

SLUITING IN LEEUWARDEN

Als je de ontbijtweek opent, moet je die ook afsluiten. Dat deden we op vrijdag 10 november met een laatste Burgemeestersontbijt. En waar konden we dat dit jaar beter doen dan in de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018? Leeuwarden dus! In het Fries Museum met een schoolklas en burgemeester Crone, die ook nog een grote cheque voor het Jeugdcultuufonds op zak had!