15e editie

2018: EEN FEESTJE VOOR IEDEREEN!

Ook dit jaar maken we van gezond ontbijten weer een feestje. Voor meer dan een miljoen kinderen op duizenden scholen en honderden stadhuizen. Van 5 tot en met 9 november. Met een lekker en gevarieerd ontbijtpakket, vrolijke placemats, grappige doeboekjes, leuk lesmateriaal, bijzondere ontbijtontmoetingen en steun aan de stichting Kinderpostzegels. Samen maken we er een feestje voor iedereen van!

GEZOND ONTBIJTPAKKET

Het uitgebreide pakket is elk jaar een schoolvoorbeeld van een gezond ontbijt. Dit jaar volop lekkere variatie: in ieder geval volkorenbrood, tarwebolletjes, krentenbollen, halvarine, 30+ kaas, aardbeienjam, fruit/groentespread, halfvolle melk, halfvolle yoghurt, cruesli, honing, thee en tuinkers... Voor ieder wat wils! Bakkers, supermarkten en verschillende partners maken dat samen mogelijk. Het ontbijtpakket voldoet aan de nieuwste richtlijnen van het Voedingscentrum. Dat is de garantie voor een gezonde start van de dag.

PLACEMATS EN DOEBOEKJES

Kinderen vinden in de ontbijtpakketten ook vrolijke placemats om op school de tafels feestelijk aan te kleden. En ieder kind krijgt een leuk doeboekje mee voor thuis. Met allerlei spelletjes, tips, weetjes en recepten voor gezonde traktaties: zoete en hartige broodlolly’s. Compleet met grappige stickers om de gezonde lolly’s extra persoonlijk en feestelijk te maken.

LEUK LESMATERIAAL

Naast gezond ontbijten leren de kinderen ook alles over die gezonde start van de dag met allerlei lesmateriaal. Zoals leuke animatiefilmpjes om in de klas een gesprek over ontbijten te beginnen. En de online Ontbijtmeter. Daarmee ontdekken kinderen uit de midden- en bovenbouw hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze het kunnen verbeteren. Voor de onderbouw is daar een eenvoudige versie van. De Ontbijtmeter maakt deel uit van het lespakket Lekker Fit!: een door Gezonde School erkende methode. Bij de Ontbijtmeter en de filmpjes vinden leerkrachten duidelijke lesbrieven en praktische printbare werkbladen. 

EEN HEEL GOED DOEL

Elk jaar kiest het Nationaal Schoolontbijt een goed doel dat draait om het welzijn en de gezondheid van kinderen. Dit jaar is dat de stichting Kinderpostzegels. Die stichting zet zich in voor kwetsbare kinderen. Één van de projecten is het aanbieden van kinderfeestjes voor de héle klas, waarbij scholieren op een speelse manier leren dat iedereen erbij hoort en niemand buiten de boot valt. Net zoals bij het Nationaal Schoolontbijt, waar de hele school aan ontbijttafels schuift. Het thema van de ontbijtweek is dit jaar dan ook: ‘Een feest voor iedereen’.

START MET BOOTFEESTJE

Op maandag 5 november openen we de ontbijtweek officieel. Traditiegetrouw met een ontbijt op een bijzondere plek met bijzondere mensen. Dit jaar doen we dat in Rotterdam met een ontbijtfeestje. Op een boot, want bij een goed feestje is iedereen aan boord! Een bekende DJ gaat al varend laten zien hoe je van gezond ontbijten een onvergetelijk feestje maakt. 

BURGEMEESTERS ONTBIJTEN MEE

Kinderen ontbijten niet alleen op scholen in het hele land, maar ook in gemeentehuizen. Schoolklassen trakteren dan hun burgemeester op een ontbijtje in de werkkamer of de raadszaal. Aan tafel wisselen de burgemeesters en hun jongste burgers van gedachten over alles wat ze bezighoudt. Veel burgemeesters betalen symbolisch voor hun ontbijt met een bijdrage aan ons goede doel dit jaar: de stichting Kinderpostzegels. 

BIJZONDER BINNENHOFONTBIJT

Kinderen die met leden van de Eerste en Tweede kamer ontbijten is op woensdag in de ontbijtweek inmiddels vaste prik. Vaak zelfs met een Kamervoorzitter, staatssecretaris of minister. En altijd in de buurt van het Binnenhof. Ook dit jaar vieren we dit Binnenhofontbijt. En op vrijdag sluiten we de week met het laatste Burgemeestersontbijt in een grote stad, ergens in Nederland…