Pers

Burgemeester König sluit Nationaal Schoolontbijt af in stadhuis Deventer

Vanochtend sloot Ron König, burgemeester van Deventer, officieel de 17e editie af van het Nationaal Schoolontbijt 2019. Als laatste in de rij van 250 burgemeesters ontbeet hij met schoolkinderen uit zijn gemeente in het stadhuis. Veel van de ontbijtende burgemeesters betaalden deze week symbolisch voor hun ontbijtje met een donatie aan Het Vergeten Kind, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt. Namens die burgemeesters overhandigden König en de kinderen een cheque aan Het Vergeten Kind. Met oranje klaphandjes beëindigde het ontbijtgezelschap de week waarin een half miljoen kinderen de dag begonnen met een gezond ontbijt. 

De leerlingenraad van Montessorischool Oudaen uit Deventer, 16 scholieren sterk, schoof in de statige Oude Raadszaal aan een grote vergadertafel. Daaraan zaten naast burgemeester König ook Jeroen van Woudenberg van Het Vergeten Kind, Babs Bruil van het Nationaal Schoolontbijt en André van Schaveren van Jongeren Op Gezond Gewicht. Aan tafel maakten ze kennis met elkaar en kregen de kinderen antwoord op tal van brandende vragen. 

“Heeft u ook nog een vraag voor óns?”
De kinderen uit de leerlingenraad hadden allerlei vragen voorbereid. Zo wilden ze van de burgemeester weten wat zijn mooiste ontbijtplek was. Voor hem was dat vroeger op vakantie ’s ochtend buiten een tentje. Ze vroegen hem ook naar het lerarentekort en het stikstofprobleem. De 11-jarige Kiki vroeg de burgervader slim: “Heeft u ook nog een vraag voor óns?”. De burgemeester wilde van de kinderen weten wat ze van Deventer vinden. Daar waren de leerlingen eensgezind in: “Een mooie, kleine, fijne stad.”

Rust en aandacht

Na het ontbijt nam Jeroen van Woudenberg van Het Vergeten Kind de cheque met de tussenstand van € 21.345,- in ontvangst. De donaties van de gemeenten komen ook na deze week nog binnen: de organisatie van het Nationaal Schoolontbijt maakt half december de eindstand bekend. Van Woudenberg: “Met dit mooie bedrag kunnen we nog meer kinderen helpen, die het moeilijk hebben omdat er thuis veel problemen zijn. Deze kwetsbare kinderen vinden dan weer rust en krijgen aandacht, zodat ze zich op hun toekomst kunnen richten. We geven ze een stem, we laten ze zich weer kind voelen en zo volwaardig meedoen in onze maatschappij.”

Lawaai van klaphandjes
Na de donatie sloten alle tafelgenoten de 17e editie van het Nationaal Schoolontbijt officieel af met het lawaai van oranje klaphandjes. Daarmee kwam een einde aan de week met een half miljoen ontbijtjes en lesmateriaal op 2.750 scholen, 250 ontbijtende burgemeesters, een opening in het Koninklijk  Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest en een Binnenhofontbijt met kinderen, Kamerleden en staatssecretaris Blokhuis. Dit jaar onder vlag van het thema: Neem de tijd voor je ontbijt!


Wie doen er mee aan het Nationaal Schoolontbijt?

Zoek hier een school, bakker door het invullen van de zoektermen

Wie doen er mee aan het Burgemeestersontbijt?

Zoek hier een gemeente die meedoet aan het Burgemeesterontbijt

Downloads

Campagnebeeld1.jpg
Campagnebeeld2.jpg
Logo Nationaal Schoolontbijt.jpg
Logo Nationaal Schoolontbijt met lint.jpg
Logo Nationaal Schoolontbijt.ai
Logo Nationaal Schoolontbijt met lint.ai

SAMEN STERK VOOR EEN GEZONDE START: