Pers

Burgemeester Crone sluit Nationaal Schoolontbijt af in Fries Museum

Leeuwarden, 10 november 2017 – Vanochtend sloot Ferd Crone, de burgemeester van Leeuwarden, officieel de 15e editie af van het Nationaal Schoolontbijt. Als laatste in de rij van 270 burgemeesters ontbeet hij met schoolkinderen uit zijn gemeente. Hij deed dat in het Fries Museum, omdat deze jubileumeditie het thema ‘Gezond ontbijten is geen kunst!’ draagt. Bovendien is Leeuwarden volgend jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Veel van de ontbijtende burgemeesters betaalden symbolisch voor hun ontbijtje met een donatie aan het Jeugdcultuurfonds, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt. Namens die burgemeesters overhandigde Crone een cheque met de tussenstand, € 32.750,- aan het Jeugdcultuurfonds. Met een luid fluitsignaal beëindigden de burgemeester en de leerlingen de week waarin op 2.900 scholen ruim een half miljoen kinderen de dag begonnen met een gezond ontbijt.

Aan de ontbijttafel op het balkon van de 2e etage maakten 37 leerlingen van de Dr. Algraschool en de burgemeester uitgebreid kennis met elkaar. Over en weer hadden ze allerlei vragen over ontbijten, kunst en cultuur. Café Thús, het museumcafé, droeg zorg voor het ontbijt.

Kunst voor ieder kind
Na het ontbijt nam Bertien Minco, directeur van het Jeugdcultuurfonds, de cheque met de tussenstand van € 32.750,- in ontvangst van burgemeester Crone en de kinderen. De donaties van de gemeenten komen ook na deze week nog binnen: de organisatie van het Nationaal Schoolontbijt maakt eind november de eindstand bekend. Bertien Minco: “Met dit mooie bedrag kunnen we er samen met het Jeugdsportfonds voor zorgen dat ook kinderen uit gezinnen waar minder geld is volop kunst, cultuur en sport kunnen beleven. Dus naast een gezond ontbijt voor ieder kind, ook kunst voor ieder kind!” Burgemeester Crone: “Samen met onze jongste burgers ontbijten in dit mooie museum is een prachtige opmaat naar onze rol van Culturele Hoofdstad volgend jaar.”

Afsluitend fluitsignaal
Na de donatie sloot burgemeester Crone de 15e editie van het Nationaal Schoolontbijt officieel af door met de leerlingen hard op hun fluitjes te blazen: een cadeautje van het Jeugdcultuurfonds. Met dat fluitsignaal kwam een einde aan de week met ruim 550.000 ontbijtjes op 2.900 scholen, nieuw lesmateriaal over gezond ontbijten, 270 ontbijtende burgemeesters, een opening met een ontbijt onder de Nachtwacht in het Rijksmuseum en een Binnenhofontbijt met kinderen en Kamerleden in het Mauritshuis. Allemaal met de missie om het ontbijtgedrag van basisschoolleerlingen te verbeteren.

Kinderen en Kamerleden bespreken ontbijttips

Vanochtend ontbeten 28 leden van de Eerste en Tweede Kamer, onder wie de beide Kamervoorzitters, met evenzoveel Haagse basisschoolkinderen in de Gouden Zaal van het Mauritshuis. Dit traditionele Binnenhofontbijt vond plaats in het kader van het Nationaal Schoolontbijt, dat zijn 15e editie viert. 

Wie doen er mee aan het Nationaal Schoolontbijt?

Zoek hier een school, bakker door het invullen van de zoektermen

Wie doen er mee aan het Burgemeestersontbijt?

Zoek hier een gemeente die meedoet aan het Burgemeesterontbijt

Downloads

Campagnebeeld1.jpg
Campagnebeeld2.jpg
Logo Nationaal Schoolontbijt.jpg
Logo Nationaal Schoolontbijt met lint.jpg
Logo Nationaal Schoolontbijt.ai
Logo Nationaal Schoolontbijt met lint.ai

WIJ HEBBEN BREDE STEUN VAN: