Samen ontbijtgedrag verbeteren

Het Nationaal Schoolontbijt mag rekenen op brede steun. Samen met onze partners maken wij ons sterk om te laten zien hoe belangrijk een gezonde start van de dag is.

Superpartner

Nederlandse Zuivel Organisatie

De Nederlandse Zuivel Organisatie vindt het belangrijk dat kinderen weten waar hun voedsel vandaan komt en hoe je gezond kunt eten en leven. Een gezond ontbijt hoort daar zeker bij! Daarom ondersteunt de NZO het Nationaal Schoolontbijt en levert het als Superpartner gezonde zuivelproducten voor in de ontbijtpakketten. Dat doen we graag! Om leerkrachten te helpen met leuke informatie heeft de zuivelsector lesmateriaal ontwikkeld voor alle leeftijdsgroepen in het basisonderwijs. Leerkrachten kunnen deze gratis ontvangen of downloaden via de website zuivelonline.nl.

Maatschappelijke partners

Voedingscentrum

Elk jaar wordt het gezonde ontbijtpakket van het Nationaal Schoolontbijt samengesteld volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum biedt consumenten en professionals wetenschappelijke en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze. Daarvoor krijgt het Voedingscentrum 100% subsidie vanuit de overheid. Kinderen helpen beter te ontbijten past hier goed bij.

JOGG

JOGG werkt samen met lokale partners als scholen, ouders, sportverenigingen en zorgverleners aan een gezondere leefomgeving voor kinderen en jongeren. Bij een gezonde omgeving hoort een gezond ontbijt! In Limburg ontbijt slechts 3% van de kinderen volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. JOGG Limburg wil daarom als partner van het Nationaal Schoolontbijt alle kinderen een gezond ontbijt laten zien én proeven.

Maag Lever Darm Stichting

De Maag Lever Darm Stichting maakt onderzoek naar maag-, lever- en darmziekten mogelijk. De stichting voorkomt en bestrijdt hiermee deze ziekten, verbetert de kwaliteit van leven voor patiënten en streeft naar een gezonde spijsvertering voor iedereen. Gezond en vezelrijk ontbijten stimuleert een goed werkende spijsvertering en past in een gezonde leefstijl. Daarom steunt de Maag Lever Darm Stichting het Nationaal Schoolontbijt.

Nederlandse Coeliakie Vereniging

De Nederlandse Coeliakie Vereniging zet zich in voor iedereen die gebonden is aan een glutenvrij dieet. Bij het samenstellen van de ontbijtpakketten houdt het Nationaal Schoolontbijt rekening met kinderen met een glutenintolerantie of -overgevoeligheid, zodat het ontbijt voor alle kinderen een feestje is. Een initiatief dat de Nederlandse Coeliakie Vereniging van harte toejuicht.

Rabobank

Een gevarieerde en gebalanceerde voeding vraagt om educatie en informatie. Het Nationaal Schoolontbijt sluit hier mooi bij aan door naast het verstrekken van een gevarieerd en gezond ontbijtpakket ook speciaal lesmateriaal aan te bieden aan kinderen over de richtlijnen van een gezond ontbijt. Het Nationaal Schoolontbijt is dus een leuk én leerzaam ontbijtfeest. Een initiatief dat de Limburgse Rabobanken van harte ondersteunen.

Puratos

Gezondheid is één van de belangrijkste pijlers voor Puratos. Het Nationaal Schoolontbijt sluit perfect aan op onze gezondheidsvisie. Kinderen kennis laten maken met gezonde voeding en hen leren wat de invloed daarvan is, is de basis voor een lang en gezond leven. Als producent van bakkerijgrondstoffen zijn wij dagelijks bezig onze producten nog gezonder te maken, zonder concessies te doen op het gebied van smaak. Want lekker & gezond gaat immers prima samen!

Productpartners

't Stoepje

Jong geleerd is oud gedaan! Dit is de gedachte achter het Nationaal Schoolontbijt én die van Bakkerij ’t Stoepje. Gezonde voeding is belangrijk en dat begint al bij het ontbijt. Wanneer kinderen op jonge leeftijd leren wat gezonde voeding is, is de kans groter dat zij op latere leeftijd ook vaker kiezen voor gezonde voeding. ’t Stoepje staat volledig achter dit mooie initiatief om kinderen hiervan bewust te maken en levert daarom het brood bij de ontbijtpakketten. Natuurlijk wel de variant die de meeste voedingsstoffen bevat: volkorenbrood. Een goede start voor jouw kind!

Ambachtelijke bakkers

Brood speelt een belangrijke rol bij het ontbijt. Om het belang van een gezond ontbijt onder de aandacht te brengen leveren ambachtelijk bakkers in heel Nederland in de ontbijtweek volkorenbrood aan scholen in hun buurt. Dit is een mooie manier om kinderen bewust te maken van gezonde keuzes en ze kennis te laten maken met ambachtelijke producten.

Bakker Leo

Bakker Leo vindt het belangrijk dat iedereen een gezonde én lekkere broodmaaltijd kan eten. Het Nationaal Schoolontbijt sluit hier perfect bij aan. De glutenvrije broden van Bakker Leo bevatten veel vezels, eiwitten en andere voedingsstoffen die je normaal uit volkorenbrood kan halen. Zo kunnen ook de kinderen die glutenvrij eten, meegenieten met een gezond ontbijt op school.

Blij met een ei

Blij met een Ei steunt samen met de mmmEggies het Nationaal Schoolontbijt. Een ei is duurzaam, gezond, betaalbaar en een veelzijdig product voor iedereen en voor elk moment van de dag. Dus ook voor onze kinderen! Een ei bevat alle aminozuren die we dagelijks nodig hebben. Dat zijn onze bouwstenen. Vergelijk het maar met de bakstenen van een huis. Alleen kunnen de bakstenen van een huis niet omgetoverd worden in een omeletje. Een ei hoort erbij, en jong geleerd is oud gedaan!

Blue Band

Blue Band speelt een belangrijke rol bij gezinnen als het gaat om opgroeiende kinderen. Blue Band bevat namelijk belangrijke bouwstoffen voor de groei en ontwikkeling van kinderen, zoals essentiële vetten en vitamines. Goed en gevarieerd ontbijten is heel belangrijk voor opgroeiende kinderen. Om deze reden steunt Blue Band met plezier het Nationaal Schoolontbijt!

Calvé

Al sinds 1948 maakt Calvé de enige echte pindakaas waar jong en oud gek op is. Daar komt een hoop vakmanschap bij kijken. Onze geheime bereidingswijze is uniek. We weten echt alles van pinda’s en selecteren alleen de beste. Vervolgens roosteren en malen we de pinda’s voor de lekkere Calvé pindakaas smaak. Ontdek de heerlijke smaak van Calvé 100% pindakaas. De pure smaak van 100% pinda's, en dat proef je meteen! 

Frutesse

Wie groeit er nu niet op met een heerlijke pot appelstroop op tafel? Bij Frutesse houden we van de natuur en alle mooie producten die daaruit voortkomen. Daarom stoppen wij het meeste fruit in onze stroop, meer dan welk stroopmerk ook. De fruitstropen van Frutesse zijn een verantwoord zoet broodbeleg en een goede kick-starter voor de dag. Daarom steunen wij het Nationaal Schoolontbijt en streven we het gezamenlijke doel na: Gezinnen en kinderen aanmoedigen om iedere dag te starten met een goed ontbijt.

Holie

Holie helpt jong en oud om elke dag écht goed te starten met de gezondste ontbijtgranen van Nederland. Van krokante muesli tot granola, al onze producten hebben 0% toegevoegde suiker, zijn Nutri-score A en vegan. Oh - en hadden we al gezegd dat het heerlijk smaakt? Geniet! Holie laat samen met het Nationaal Schoolontbijt zien dat gezond ontbijten een feestje kan zijn.

Groentegoed

Gezondheid komt van binnen. Goed eten is de basis voor een gezond en energiek lichaam. Binnen een gezond dieet speelt groente een zeer belangrijke rol. Het is lastig om voldoende groente binnen te krijgen tijdens alleen de avondmaaltijd. Hoe mooi is het als we ook groente op andere momenten kunnen eten.

Hollandia Matzes

Bakkerij Hollandia Matzes wil actief bijdragen aan gezonde voeding en richt zich daarbij met name op de jeugd. Daarom zijn wij al jaren sponsor van de Studentenbox (30.000 1e jaar-studenten), het Paasontbijt op de lagere school (al 57 jaar 35.000 kinderen per jaar) en nu dus ook het Nationaal Schoolontbijt.

Looye

Het is de ambitie van Looye om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van smaakvolle tomaten, zowel volwassenen als kinderen. Alleen de mooiste en lekkerste tomaten in onze kas mogen als Looye Honingtomaten door het leven. Looye Honingtomaten zijn voor ieder moment, heerlijk voor de lunch of als gezond tussendoortje op school. Met een tomaat van Looye heb je de smaak te pakken!

Pickwick

Een goed ontbijt is pas echt compleet met een lekkere kop thee. Wist je dat thee zonder suiker geen calorieën bevat en in de Schijf van Vijf staat? Een goede manier om de dag mee te beginnen dus! Bij Pickwick vinden wij het ontzettend belangrijk dat kinderen de waarde van een goed ontbijt leren kennen, daarom steunen wij graag het Nationaal Schoolontbijt.

Lidl

Lidl levert dit jaar de appels aan. Als beste supermarkt in groente en fruit is dat een aanwinst voor het ontbijtpakket.