Feiten & cijfers

AANTAL BASISSCHOLIEREN DAT (BIJNA) ALTIJD ONTBIJT

DEELNAME NATIONAAL SCHOOLONTBIJT

AANTAL BURGEMEESTERONTBIJTJES

GEMIDDELD RAPPORTCIJFER

AL JAREN BEROEMDE ONTBIJTERS AAN TAFEL

Bij elke editie van het Nationaal Schoolontbijt schuiven er grote namen aan tafel. Na 16 jaar zijn dat er te veel om op te noemen. Een paar van de bekende gezichten die bij ons aan tafel zaten: zangeres Hind, topschaatsers Sven Kramer en Johann Olav Koss, een heel team van oud-Olympiërs, prinses Máxima, Xander de Buisonjé, Linda de Mol, Marco Borsato, prinses Beatrix, een aantal ministers en staatssecretarissen, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en talloze Kamerleden. Beroemd worden begint misschien wel met een goed ontbijt!

GEKKE ONTBIJTPLEKKEN

Elk jaar openen we de ontbijtweek op een bijzondere plek met bijzondere mensen. We hebben dus op heel wat gekke plekken onze ontbijttafels neergezet! In het Rotterdamse Wereldmuseum, in het Amsterdamse Olympisch Stadion, op de Jaap Edenbaan in Utrecht, in het topje van de Euromast, in het rijdend historisch treinstel, in museum Corpus bij Leiden, in Paleis Soestdijk, in Beeld en Geluid op het Hilversumse Mediapark, in Madurodam, in een oude boerderij van het Arnhemse Openluchtmuseum en in het Rijksmuseum.

ROND HET BINNENHOF

Op woensdag is het Binnenhofontbijt met Kamerleden een vaste traditie. Altijd in de buurt van het Haagse Binnenhof natuurlijk.  Het ene jaar in Nieuwspoort, het andere in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Nu eens in de Ridderzaal, dan weer in ProDemos of de Eerste Kamer. Schoolkinderen uit Den Haag zaten elke keer aan tafel met leden van de Eerste en Tweede Kamer en soms zelfs met een minister, staatssecretaris of Kamervoorzitter. Dat waren dus bijzondere ontbijtontmoetingen voor de kinderen en voor de dames en heren politici!

SLAG OM HAGELSLAG

De eerste edities zat er hagelslag in het ontbijtpakket. Sinds 2014 bieden we basisscholen het beste ontbijtvoorbeeld met een uitgebreid, gezond en gevarieerd pakket volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Superlekker, maar zonder hagelslag. Dat levert natuurlijk ook wel eens vragen op. Kamervragen zelfs! Toen er hagelslag in het pakket zat, stelden parlementsleden Kamervragen waarom dat zo was. Het jaar dat we hagelslag uit het pakket haalden, kwamen er Kamervragen over waarom we dat deden. Ach, iedereen tevreden houden is moeilijk!

IN JE PYJAMA

Basischolen die meedoen aan het Nationaal Schoolontbijt, maken er altijd een feestje van. Op veel scholen komen kinderen uit alle groepen bijvoorbeeld in pyjama naar school. Zelfs de juffen en meesters! Er zijn ook scholen die na het ontbijt met alle leerlingen een lekkere warming-up doen, een bezoek brengen aan de bakker die voor het brood heeft gezorgd of een plaatselijke beroemdheid uitnodigen. En meestal helpen vader en moeders mee om de ontbijttafels te dekken voor alle kinderen. Een vrolijk ontbijtfeest voor de hele school dus!