17e Editie

2019: NEEM DE TIJD VOOR JE ONTBIJT!

Ook dit jaar maakten we van gezond ontbijten weer een feestje. Voor een half miljoen kinderen op 2.750 scholen en heel veel stadhuizen. Van 4 tot en met 8 november. Met een lekker en gevarieerd ontbijtpakket, vrolijke placemats en klassenposters, kleurrijke kalenders, leuk nieuw lesmateriaal, bijzondere ontbijtontmoetingen en steun aan Het Vergeten KInd. Een week lang laten we samen zien hoe goed en leuk het is om de tijd te nemen voor je ontbijt!

GEZOND ONTBIJTPAKKET

Het uitgebreide pakket is elk jaar een schoolvoorbeeld van een gezond ontbijt. Ook dit jaar is er volop lekkere variatie: volkorenbrood, volkorenbolletjes, volkorenkrentenbollen, glutenvrij brood, volkorencrackers, halvarine, 30+ kaas, appelstroop, 100% pindakaas, halfvolle melk, halfvolle yoghurt, muesli, thee, tuinkers, komkommers en fruit. Voor ieder wat wils! Bakkers, ALDI en verschillende partners maken dat samen mogelijk. Het ontbijtpakket voldoet zoals altijd aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Dat is de garantie voor een gezonde start van de dag.

PLACEMATS EN KALENDERS

Kinderen vinden in de ontbijtpakketten ook vrolijke placemats om op school de tafels feestelijk aan te kleden. En ieder kind krijgt een Fabeltjeskrantkalender mee voor thuis. Met de leukste dagen al ingevuld en ruimte genoeg om zelf bijzondere dagen in te vullen. En met handige ontbijttips natuurlijk. Voor elke groep is er ook nog een kleurrijke klassenposter. 

NIEUW LESMATERIAAL

In de ontbijtweek leren een half miljoen kinderen met speciaal lesmateriaal wat gezond ontbijten is. De online Ontbijtmeter helpt ze ontdekken hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze het kunnen verbeteren. Op school krijgen de kinderen ook animatiefilmpjes te zien rond de thema’s Ontbijt jij elke dag?, Ontbijt jij gezond? en Beweeg jij genoeg? Daarover praatten ze dan in de klas. En er is een nieuwe les over de Vijf Vuistregels van het ontbijt. Het Nationaal Schoolontbijt is dus een leuk én leerzaam ontbijtfeest!

MAATREGELEN OMTRENT CORONA

Handjes wassen belangrijkste richtlijn Corona

 

Er komen terecht vragen over de Corona maatregelen tijdens het Nationaal Schoolontbijt. Daar kunnen we kort over zijn; wij volgen de richtlijnen van het RIVM.

Kinderen worden in de richtlijnen van het RIVM een stuk minder aan banden gelegd dan volwassenen, waardoor wij gewoon op de normale manier de ontbijtjes zullen afleveren.

In hoeverre de school daarna zelf extra maatregelen wil treffen om besmettingen te voorkomen, is aan de school. Wel adviseren we om alle kindjes voor en na het ontbijt hun handjes te laten wassen! Dat voorkomt besmettingen.

Meer informatie over de richtlijnen die het RIVM voorschrijft kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

KLASSIEKE START

Op maandag 4 november openden we de ontbijtweek officieel. Traditiegetrouw met een ontbijt op een bijzondere plek met bijzondere mensen. Dit jaar deden we dat in Het Koninklijk Concertgebouw. Het Koninklijk Concertgebouworkest liet kinderen op het podium het verschil voelen tussen rustig en gehaast ontbijten. De muziek slaat de maat! En er was een bijzonder gastoptreden van Willeke Alberti, vriend van Het Vergeten Kind.

BURGEMEESTERS ONTBIJTEN MEE

Kinderen ontbijten niet alleen op scholen in het hele land, maar ook in gemeentehuizen. Schoolklassen trakteren daarbij hun burgemeester op een ontbijtje in de werkkamer of de raadszaal. Aan tafel wisselen de burgemeesters en hun jongste burgers van gedachten over alles wat ze bezighoudt. Veel burgemeesters betalen symbolisch voor hun ontbijt met een bijdrage aan ons goede doel dit jaar: Het Vergeten Kind.

BIJZONDER BINNENHOFONTBIJT

Kinderen die met leden van de Eerste en Tweede kamer ontbijten is in de ontbijtweek inmiddels vaste prik. Altijd in de buurt van het Binnenhof. Dit jaar op dinsdag in aanwezigheid van bijna 30 Kamerleden en staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis. En op vrijdag sluiten we de week af met het laatste Burgemeestersontbijt in Deventer