De Ambachtelijke Bakkers

"Met 5 scholen begonnen!"

In 2003, het jaar van het allereerste Schoolontbijt, zijn de ambachtelijke bakkers de bedenkers van het Nationaal Schoolontbijt. Het begint klein: een handvol bakkers maakt zich zorgen over het maatschappelijk probleem dat kinderen soms hun ontbijt overslaan of ongezond ontbijten. Vijf basisscholen doen mee met een proef, waarbij kinderen met hun juffen en meesters samen feestelijk ontbijten.

Brood speelt een belangrijke rol bij het ontbijt. Om het belang van een gezond ontbijt onder de aandacht te brengen leveren ambachtelijk bakkers in heel Nederland in de ontbijtweek volkorenbrood aan scholen in hun buurt. Dit is een mooie manier om kinderen bewust te maken van gezonde keuzes en ze kennis te laten maken met ambachtelijke producten.

Lesmateriaal

Kolletje en Dirk Download hier het knotsgekke broodboek van Kolletje en Dirk. Drie (voor)lees verhalen. Kolletje heeft altijd haar rood-witte toversokken aan. Als ze haar naam Katharina Orselia Laetitia zegt, gebeuren er wonderlijke dingen. Samen met haar vriendje Dirk beleeft ze allerlei avonturen.

Lesmateriaal

Het ontbijt van Thijs. Over boterhammen en een ruimteschip. Een leerzaam verhaal voor in de klas. De vragen in het boekje geven ook de gelegenheid een gesprek met de leerlingen te starten over het belang van een gezond ontbijt. 

Leerlingversie

Lerarenversie