Babs Bruil, projectmanager van het Nationaal Schoolontbijt, vertelt. Elke dag begint met een gezond ontbijt — althans, dat zou zo moeten zijn. Helaas zijn er in Nederland nog steeds (te veel) kinderen die met een gevulde maag door een ongezond ontbijt (vullen is niet gelijk aan voeden) of zelfs lege maag naar school gaan. Aandacht voor een gezond ontbijt, middels het Nationaal Schoolontbijt, blijft daarom belangrijk. Dit initiatief -en vele andere- zijn niet mogelijk zonder de inzet van betrokken partners.  


Samen sterker  
We zetten onze partners in het zonnetje, juist om de reden dat zij heel belangrijk zijn om het thema gezond ontbijten op de kaart te zetten. Niet alleen partners die kosteloos producten leveren voor de ontbijtweek, maar ook maatschappelijk partners die meedenken en het initiatief kracht bij zetten via hun expertise en netwerk. We kúnnen dit niet alleen. Samenwerking maakt het verschil — niet alleen in wat we doen, maar vooral in hoeveel kinderen we bereiken. Om écht impact te maken, zijn partners dus onmisbaar.  

Maatschappelijke partners 

Naast leveranciers die producten beschikbaar stellen, zijn het juist de maatschappelijke partners die het verschil maken. Denk aan het Voedingscentrum, Jong Leren Eten, het MDL Fonds, JOGG, en de Gezonde School, die hun kennis, ervaring en netwerk inzetten om het belang van een gezond ontbijt breed onder de aandacht te brengen. Zij helpen ons niet alleen met het vergroten van het bereik, maar zorgen er ook voor dat het initiatief stevig verankerd is in de samenleving. Hun betrokkenheid laat zien dat gezond ontbijten geen losstaand project is, maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid. 

Reclamefeestje 

Hoewel we elk jaar veel positieve reacties horen, klinkt er ook weleens kritiek. Zo worden dergelijke initiatieven en dus ook het Nationaal Schoolontbijt in de volksmond omgedoopt tot een “reclamefeestje” voor bedrijven. Dat is een terecht punt waar we binnen onze organisatie met zorg aandacht aan besteden en direct de kop indrukken bij een kennismaking met mogelijke nieuwe partners: wat kan er wel binnen een samenwerking, en wat kan niet. Zo is het lesmateriaal en communicatie richting kinderen volledig merkloos en hebben we het over volkorenbrood of halvarine en niet over bakker X of producent Y.   

Gezamenlijke verantwoordelijkheid  

We zien onze partners niet als reclamemakers, maar als bondgenoten. Een initiatief om het belang van een gezond ontbijt te onderstrepen is geen luxe of marketingmiddel. Daarom werken we alleen samen met partijen die dat uitgangspunt volledig onderschrijven.  

Ben jij als organisatie, bedrijf of lokale partij op zoek naar een manier om écht iets bij te dragen aan de gezondheid en ontwikkeling van kinderen? We horen je graag! Of werk je op een school en zie je hoe leerlingen baat zouden hebben bij een gezond ontbijt? Schrijf je school dan snel in voor de ontbijtweek en maak gebruik van het gratis lesmateriaal [link]! Zo werken we samen aan onze droom: een gezond ontbijt, elke dag en voor ieder kind!