Het Nationaal Schoolontbijt doet tweejaarlijks onderzoek naar het ontbijtgedrag van basisschoolleerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. De resultaten van de Ontbijtmonitor 2023 zijn bekend en laat zien dat aandacht voor een gezond ontbijt nog altijd van belang is.  

Uit de Ontbijtmonitor 2023 blijkt dat vijf procent van de kinderen in Nederland niet dagelijks ontbijt. Dat lijkt misschien weinig, maar het gaat om veel kinderen. Juist omdat zij volop in de groei zijn, is ontbijten extra belangrijk. Ontbijten is de brandstof voor een energieke schooldag vol plezier, om te leren en te spelen. Voor 31% van de kinderen is energie ook de belangrijkste reden om te ontbijten, gevolgd door een verplichting vanuit ouders (22%). Ontbijten is gezond is reden nummer 3 (16%).  

Ook laat de Ontbijtmonitor 2023 zien dat er nog verbetering mogelijk is als het gaat om de samenstelling van het ontbijt en waar wordt ontbeten. Vooral de aanwezigheid van zoet beleg, en de afwezigheid van groente en fruit zijn de belangrijkste uitdagingen. Door zoet beleg te verruilen voor belegkeuzes die in de Schijf van Vijf staan (zoals 30+ kaas en 100% pindakaas) en groente en fruit toe te voegen aan het ontbijt, verbetert de kwaliteit van het ontbijt. Dat is belangrijk, want kinderen hebben alle energie en voedingsstoffen nodig uit gezonde voeding om goed te groeien en te ontwikkelen. Financieel gezien is het voor een gedeelte van gezinnen in Nederland lastig. Zo geeft 10% van de ouders aan geen of minder geld te hebben voor een (gezond) ontbijt.  

Een ander belangrijk aandachtspunt blijft de plek waar wordt ontbeten. Ongeveer een derde van kinderen in Nederland eet niet aan tafel. Daarbij komt dat bijna de helft van de kinderen ontbijt achter een scherm (tv, computer, tablet of smartphone). Terwijl het belangrijk is om met aandacht te eten. Dat zorgt ervoor dat je beter voelt wanneer je genoeg hebt gegeten. Te veel afleiding, door bijvoorbeeld de TV, kan ervoor zorgen dat je makkelijker te veel eet. Wat is er nou gezelliger dan de dag starten met familie aan tafel? 

Bekijk de resultaten van de Ontbijtmonitor 2023

Meer over gezond ontbijten