Voorkomen dat kinderen zonder ontbijt naar school gaan; die wens sprak het NSO uit tijdens de landelijke ontbijtweek afgelopen najaar. Het initiatief van het Nationaal Schoolontbijt was één van de plannen die de overheid heeft bekeken. Het ministerie van OCW kiest er voor om de uitvoer van het verzorgen van fysieke ontbijtjes via Programma schoolmaaltijden te laten verlopen. Het Nationaal Schoolontbijt is blij dat mogelijk is om ieder kind van een ontbijt te voorzien. Intussen zet zij zich onverminderd in om kennis te verspreiden voor het belang van een gezond ontbijt middels de landelijke ontbijtweek. De 21ste editie van de ontbijtweek vindt plaats van 6 tot 10 november 2023.

In november heeft het Nationaal Schoolontbijt voor een heleboel media-aandacht gezorgd, na aanleiding van een motie van Tweede Kamerleden. Hoewel er met Nationaal Schoolontbijt ook een aantal gesprekken gevoerd zijn, heeft het ministerie van OCW de organisatie voor het verstrekken van gratis fysieke ontbijtjes bij andere partijen neergelegd. Dat kunnen wij alleen maar ondersteunen. Immers, het doel van het Nationaal Schoolontbijt is om aandacht te genereren voor het belang van een gezond ontbijt. En daarmee om de noodzaak van dagelijkse fysieke ontbijtjes voor kinderen die dit nodig hebben op gang te brengen. Het Nationaal Schoolontbijt is blij met het resultaat Programma Schoolmaaltijden en steunt het initiatief van harte.

Al 20 edities lang geeft het Nationaal Schoolontbijt aandacht aan het belang van een gezond ontbijt. Een gezond ontbijten is niet alleen belangrijk om voldoende energie en voedingsstoffen binnen te krijgen, maar ook om energiek de dag te starten en geconcentreerd te kunnen leren op school. Ook dit jaar zet het Nationaal Schoolontbijt zich in om die aandacht te blijven geven.

Met het Nationaal Schoolontbijt wordt het belang van een gezond ontbijt jaarlijks op de kaart gezet; niet voor niets en niet zonder impact. Dat maakt dat wij verdergaan met onze activiteiten en breder inzetten op (nieuw) lesmateriaal. Daarmee stimuleert het Nationaal Schoolontbijt gezond ontbijtgedrag door zowel lesmateriaal als een feestelijke ervaring aan te bieden.