Pers

Staatssecretaris Blokhuis speelt quiz met kinderen en Kamerleden

Den Haag, 5 november 2019 – Vanochtend ontbeet een Haagse basisschoolklas met 27 Kamerleden en staatssecretaris Paul Blokhuis in een replica van de parlementszaal. Die plenaire zaal is nagebouwd in ProDemos, het educatiecentrum recht tegenover het Binnenhof. Samen speelden ze een quiz rond de resultaten van recent onderzoek naar ontbijtgedrag van gezinnen met kinderen op de basisschool. Dit Binnenhofontbijt vond plaats in de week van het Nationaal Schoolontbijt, dat zijn 17e editie viert. Deze week ontbijten een half miljoen kinderen gezond en gezellig samen op 2.750 basisscholen en in 250 gemeentehuizen met hun burgemeester.

Kinderen uit groep 8 van de P.C. Hooftschool namen vanochtend plaats tussen leden van de Eerste en Tweede Kamer in de blauwe zetels van de parlementszaal. In het Vak K van ProDemos flankeerden twee leerlingen staatssecretaris Paul Blokhuis. In zijn openingswoord onderstreepte Blokhuis het belang van een gezond ontbijt: “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen ontbijten. Dan kun je alles beter: rennen, nadenken, fietsen en lol maken...” 

Grote zandlopers
Met het gezamenlijk omdraaien van grote zandlopers gaf Paul Blokhuis het startsein voor het Binnenhofontbijt. Dit omdat ‘Neem de tijd voor je ontbijt!’ het jaarthema is. De zandlopers gaven ook steeds de bedenktijd aan voor quizvragen die Paul Blokhuis de kinderen en Kamerleden tijdens het ontbijt stelde. De quizvragen waren ontleend aan de Ontbijtmonitor: jaarlijks onderzoek van het Nationaal Schoolontbijt naar ontbijtgedrag van gezinnen met kinderen op de basisschool. Blokhuis vroeg onder meer hoeveel kinderen volledig volgens de Schijf van Vijf ontbijten. Dat dat maar 3% is, verbaasde de kinderen en Kamerleden. 

'Gezond ontbijten gaan we met z'n allen leren'
Dat 43% van de kinderen achter de tv, een laptop, tablet of smartphone ontbijt, verraste de volksvertegenwoordigers en scholieren ook. De staatssecretaris peilde tussen de vragen door bij kinderen en Kamerleden hoe ze dachten over een gezond ontbijt. Rob Jetten: "We laden 's nachts onze telefoon op, maar vergeten 's ochtends vaak om onze eigen batterij op te laden met een ontbijt. Dit is zeker voor kinderen superbelangrijk." Aan het einde van het Binnenhofontbijt gaf de staatssecretaris iedereen mee: “Gezond ontbijten gaan we met z'n allen leren.”

Ontbijttop en ontbijtdroom 
Na het Binnenhofontbijt hield de organisatie van het Nationaal Schoolontbijt in Studio Dudok een Ontbijttop met partijen als Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting, ALDI Nederland, de Missing Chapter Foundation en Voedselbank Nederland. Doel was om samen verder invulling te geven aan de ontbijtdroom van het Nationaal Schoolontbijt: ieder kind de kans te geven om de dag gezond te starten. Bij de Ontbijttop spraken alle partijen concrete goede voornemens voor 2020 uit om die droom waar te maken. Deze week verzorgt het Nationaal Schoolontbijt voor de 17e keer een gezond ontbijt op basischolen volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum, compleet met nieuw lesmateriaal over de beste start van de dag.


Wie doen er mee aan het Nationaal Schoolontbijt?

Zoek hier een school, bakker door het invullen van de zoektermen

Wie doen er mee aan het Burgemeestersontbijt?

Zoek hier een gemeente die meedoet aan het Burgemeesterontbijt

Downloads

Campagnebeeld1.jpg
Campagnebeeld2.jpg
Logo Nationaal Schoolontbijt.jpg
Logo Nationaal Schoolontbijt met lint.jpg
Logo Nationaal Schoolontbijt.ai
Logo Nationaal Schoolontbijt met lint.ai

SAMEN STERK VOOR EEN GEZONDE START: